Ratsastajat ja fysioterapia

Laadukasta ratsastajille räätälöityä fysioterapiaa

Ratsastajalle on tärkeää huomata, miten vaikutamme hevoseen joka tilanteessa omalla kehollamme, ja tehdä näistä viesteistä mahdollisimman tarkoituksenmukaisia oltiin sitten hevosen selässä tai maassa sen lähellä. Ratsastaja voi fysioterapian avulla parantaa omaa kehontuntemustaan, vahvistaa kehonhallintaa sekä hahmottaa ja helpottaa lihaskireyksiä. Fysioterapeutin ammattitaidosta on hyötyä myös loukkaantumisten ja vammojen jälkeisessä kuntoutumisessa sekä silloin, kun halutaan nostaa omaa ratsastustasoa.

RidingFysio on toiminut vuodesta 2009 ja on erikoistunut ratsastajille suunnattuihin fysioterapiapalveluihin. Fysioterapeutti Saara Uusitalo harrastaa ratsastusta itsekin aktiivisesti, joten hän tuntee lajin ominaispiirteet ja vaatimukset.

Ilman hevosta tarkasteltuna monet asiat näkyvät selvemmin, sillä opimme kompensoimaan vahvuuksiamme ja heikkouksiamme satulassa. Jokapäiväiset tavat ja tottumukset kehonkäytössä toistuvat samanlaisina hevosenkin selässä. Pitkäaikaiset kivut tai kauan aikaa sitten tapahtuneet loukkaantumiset vaikuttavat tapaamme käyttää kehoamme ja tätä kautta myös ratsastukseen ja apujen käytön symmetrisyyteen. Fysioterapeutin silmä on harjaantunut havainnoimaan ihmiskehon toimintaa ja biomekaniikkaa sekä muutoksia siinä. Yksinkertaisten ja oikein kohdennettujen harjoitusten kautta asiakas hahmottaa itsekin, miksi esimerkiksi pohkeenväistö oikealle tuntuu hankalalta tai hevonen ei vaihdakaan laukkaa esteen päällä. Manuaaliset käsittelyt, fysikaaliset hoidot ja teippaukset ovat tarvittaessa tärkeä osa fysioterapiaa.

Yhteistyö oman lajivalmentajan, fysioterapeutin ja ratsastajan välillä on usein hyvin hedelmällistä. Kun kaikki ovat sitoutuneita samaan päämäärään, tulokset voivat näkyä nopeastikin. On kuitenkin muistettava, että oikeillakin työkaluilla on tehtävä töitä ennen tuloksia.

Fysioterapia toteutetaan pääsääntöisesti Kangasalan Kuntoutuksessa, mutta voit tilata fysioterapeuttisen tutkimuksen ryhmällenne myös kotitallillenne. Voimme myös sopia säännöllisistä käynneistä kauempanakin. Ohjaus ratsain tapahtuu useimmiten asiakkaan omalla kotitallilla.